مقدمه
زبان برنامه نویسی js یا همان جاوا اسکیریپت یکی از مهمترین زبانهای برنامه نویسی به حساب میآید. حتی میتوان ادعا کرد زبان اصلی برای بخش فرانتاند است. این زبان کتابخانههای متعددی دارد و ما در این مقال یکی از مهمترین کتابخانهها یعنی React.js را بررسی خواهیم کرد. یکی از کتابخانههای اعلانی، قوی، ساده، گسترده، سریع و بسیار محبوب طراحی اپلیکیشن اختصاصی، React.js است که فریمورک react native بر پایه آن است، برای رابطهای کاربری و خصوصا برنامههای تکصفحهای و همچنین برای مدیریت لایه view برای برنامههای مبتنی بر وب و موبایلها استفاده و میشود و نامی است که این روزها در دنیای جاوا اسکریپت بسیار شنیده میشود و اکثر شرکتهای بزرگ از آن بهره میبرند. آن را میتوان با ترکیبی از کتابخانهها یا فریمورکهای دیگر جاوا اسکریپت همچون Angular js در MVC استفاده نمود. پلتفرمهای اپن سورس زیادی برای راحتتر کردن توسعه وب اپلیکیشنهای فرانت اند وجود دارند که میتوان از آنها استفاده نمود. از دلایل عمده استفاده از آن هم میتوانیم به سادگی، یادگیری آسان، عملکرد فوقالعاده، قابل آزمایش بودن و… اشاره کنیم.
کتابخانه React js چیست؟
تصور کنید که شما در فیسبوک، پستی را قرار دادید که متشکل از یک ویدیو و متن نوشتار در زیر آن میباشد. حال دوستان شما با مراجعه به فیسبوک و مطالعه تایملاین خود در این سایت یا اپلیکیشن، پست شما را مطالعه و مشاهده میکنند.
در این میان فیسبوک برای مخاطبین و دوستان شما امکاناتی نظیر لایک یا دیسلایک، کامنت یا نظر دادن و نیز اشتراک گذاری یا به اصطلاح شیر کردن را تعبیه کرده است که هر کدام از مخاطبین میتوانند به طور مجزا و جداگانه از این امکانات برای ثبت واکنش نسبت به شما، ویدیو و نوشتار شما استفاده کنند.
همچنین میتوان تصور کرد که هر کدام از مخاطبین پست شما میتوانند بر نظرات یکدیگر نیز واکنش نشان داده و در مراحل بعد به نظرات درج شده در زیر پست شما، واکنش نشان داده و لایک یا دیسلایک و یا نوشتاری را به عنوان پاسخ درج کنند.
بنابراین تمامی فرایندهای دنبال کردن یا فالو، لایک یا دیسلایک، کامنتگذاری یا اشتراکگذاری به علاوه لایک یا دیسلایک و درج پاسخ به هر کدام از کامنتها به طور مجزا و جداگانه، واکنشهایی محسوب میشوند که به وسیله زبان برنامه نویسی React ، نوشته شده است و نه تنها در سایت و اپلیکیشن فیسبوک بلکه امروزه در بسیاری از سایتها و اپلیکشنهای دیگر قرار گرفته است.
به عبارتی دیگر زبانReact ، برای هر سایت و برنامهای، قابلیت درج کامنت، لایک، دیسلایک و اشتراکگذاری با قابلیت اثرگذاری چند مرحله را ممکن میسازد. بسیاری از شرکت های برنامه نویسی از این زبان استفاده میکنند.
تاریخچه ریاکت
این زبان در سال ۲۰۱۳ توسط تیم توسعه فیسبوک ساخته شد و یک کتابخانه جاوا اسکریپت محسوب میشود. تیم توسعه فیسبوک توانست با استفاده از این کتابخانه، تدابیر واکنشی یا به اصطلاح امکانات ریکشن سایت خود را با خلاقیت و کارایی بیشتر در دسترس کاربران سایت قرار دهد.
ویژگیهای مهم React.js
در این قسمت به چند مورد از مهمترین و اصلیترین خصوصیات کتابخانه React.js اشاره میکنیم که عبارتند از:
- اعلانی یا به عبارتی Declarative میباشد
- ساده و در عین حال بسیار قدرتمند میباشد
- مبتنی بر کامپوننت میباشد
- از سمت سرور پشتیبانی مینماید
- تا حد زیادی سریع، گسترده و آسان است
مزایای کتابخانه React.js
- سرعت: سرعت بالا و رابط کاربری سادهتر از مزایای کار با این زبان برنامهنویسی بود به نحوی که بعد از ساخت این کتابخانه، تمامی برنامهها و سایتها برای تعبیه امکانات نظرگذاری به سراغ این کتابخانه رفتند و از این زبان برنامهنویسی بهره جستند.
بنابراین میتوان React را یک کتابخانه جاوا اسکریپت برای ایجاد رابط کاربری نامگذاری کرد.
امروزه سایتها و صفحات بسیاری هستند که شما میتوانید نظرگذاری کنید و یا با فشردن کلیدهای تعبیهشده لایک و دیسلایک، ریکشن خود را برسانید.
- در دسترس بودن: از دیگر مزایای این کتابخانه، در دسترس بودن آن برای همه میباشد که تنها کافیست با دانستن این زبان و آشنایی با این کتابخانه، امکانات ریکشن ساده و کاربردی را به سایت و یا اپلیکیشن اضافه کرد.
- قابلیت اختصاصیسازی: همچنین این زبان برنامهنویسی، این امکان را به کاربر برنامهنویس میدهد که میزان مراحل اثرگذاری و ریکشنگذاری را بسیار ساده و سریع تعیین کند و مراحل ریکشن را به مقدار موردنیاز و یا دلخواه ارائه دهد که اگر تمامی این امکانات با زبان HTML نوشته شود هم بسیار سخت و زمانبر خواهد بود و هم بسیار محدود.
مثال:
حال به سراغ یک مثال از برنامه نویسی با زبان React میرویم تا بهتر با این زبان آشنا شویم. در این مثال، ما یک پست که به شما نوشته (HELLO WORLD) را مخابره میکند قرار دادهایم که دارای قابلیت لایک و کامنت تا حداکثر ۱۲۰ کاراکتر میباشد.
بنابراین نتیجه نوشتار برنامه نویسی زبان REACT بالا، به شکل زیر میشود.
همانطور که در تصویر مشخص است، این پست قابلیت ریکشن لایک و نیز کامنت تا ۱۲۰ کاراکتر را دارا میباشد. این مثالی ساده و کاربردی از زبان برنامهنویسی REACT محسوب میشود که این دو قابلیت را به مخاطب پست داده است.
همچنین لازم به ذکر میباشد که مثال آوردهشده در این مقاله ساختار پایه ای JSX از زبان برنامهنویسی REACT محسوب میشود.
- قابل آزمایش بودن: آزمایش نمودن برنامههای React.js خیلی آسان میباشد. ویوهای آن را میتوانید به عنوان تابع حالت در نظر بگیرید. بنابراین میتوان با حالتی که به ویو در آن منتقل میکنیم، آن را دستکاری نمود و به خروجیها، اقدامات، رویدادها، توابع و موارد دیگر نگاهی انداخت.
- بایندینگ دیتا: React از دیتا بایندینگ یکطرفه یا همان اتصال یکطرفه داده استفاده مینماید. و به همین ترتیب یک معماری کاربردی به اسم flux جریان داده به اجزای مختلف را از طریق یک نقطه کنترل توزیعکننده، کنترل مینماید.
- ریاکت نیتیو: React میتواند برای تولید اپلیکیشنهای موبایل استفاده شود که این امر از طریق react-native میسر خواهد شد. react طرفدار سرسخت قابلیت استفاده مجدد و مکرر میباشد یا به عبارت دیگر از کد اکستنسیو پشتیبانی میکند. پس میتوان به صورت همزمان به ساختن اپلیکیشنهای اندروید، ios و وب اپلیکیشن ساخت.
سخن پایانی
React.js محبوبترین کتابخانه جاوا اسکریپت برای ساختن وب اپلیکیشنها میباشد که به دلیل آسانی، سرعت، در دسترس بودن، قابل آزمایش بودن و قابلیت اختصاصیسازی، بایندینگ دیتا، ریاکت نیتیو و… بسیار پرطرفدار و پرکاربرد است و با آن میتوان به تولید هر گونه اپلیکیشن اندروید، ios و وب اپلیکیشن به صورت همزمان نیز پرداخت.
یک پاسخ
من تا الان اسم REACT.js رو زیاد شنیده بودم ولی نمیدونستم کتابخونست