زبان برنامه نویسی کاتلین، یک زبان برنامه نویسی آزاد، متنباز، به صورت ایستا “عمل گرا” است که در ابتدا برای JVM (ماشین مجازی جاوا) و اندروید که ویژگیهای برنامهنویسی شی گرا و تابعی را ترکیب میکند طراحی شده است و در شرکت برنامه نویسی از محبوبیت بالایی برخوردار است.
این ایده در سال ۲۰۱۰ از JetBrains، شرکت پشت ایده IntelliJ، آغاز شد و از سال ۲۰۱۲ تاکنون متنباز بودهاست. تیم Kotlin در حال حاضر بیش از ۹۰ عضو تماموقت از JetBrains دارد و پروژه Kotlin در GitHub بیش از ۳۰۰ عضو دارد. JetBrains از Kotlin در بسیاری از محصولات خود از جمله ایده IntelliJ its استفاده میکند.
مزایای زبان برنامه نویسی کاتلین
سازگاری
این زبان به صورت کامل توسط اندروید پشتیبانی میشود و با نسخه JDK 6 سازگاری بیشتری دارد.
کارایی(Performance):
این زبان نسبت به زبان برنامه نویسی جاوا به دلیل استفاده از کدهای سادهتر (بایت) سرعت بالاتری دارد. این زبان از Inline function ها و Lambda که سرعت بیشتر از جاوا دارد، استفاده میکند.
ویژگی Footprint:
از مشخصههای اصلی این زبان، کم حجم بودن کتابخانه Runtime میباشد که توسط ProGuard کاهش پیدا کرده است.
زمان کامپایل: زمان کامپایل کردن این زبان سریعتر از زبان جاوا میباشد.
سفارش طراحی اپلیکیشن و برنامه نویسی اختصاصی
تماسپشتیبانی:
شزکت Android Studio این زبان را پشتیبانی میکند.
ابزار پسندی (Tool- Friendly): زبان کاتلین دارای پشتیبانی فوقالعادهای از ابزارها است. همه IDEهای جاوا (IntelliJ IDEA،Eclipse و اندروید استودیو)، برای کاتلین قابل استفاده هستند. همچنین، میتوان برنامه کاتلین را از خط فرمان اجرا کرد
به روز بودن
جاوا تنها زبانی نیست که میتوانید از آن برای ساخت برنامههای Android استفاده کنید. زبان JVM صرفنظر از جاوا از کاتلین پشتیبانی کرده است که یک منبع باز و با نوع استاتیک که توسط JetBrains ساخته شدهاست پشتیبانی میشود.
JetBrains یکی از محبوبترین IDEA، یعنی IntelliJ و همچنین Android Studio را ایجاد کرد که گوگل به عنوان یک محیط برنامهنویسی استاندارد برای توسعه اندروید استفاده کرد. آن به توسعه جریان کار توسعه روز به روز و با Kotlin که تلاش کردهاست تا به آنها رسیدگی کند، پی میبرد. JetBrains از Kotlin در تولید برای توسعه محصولات خود استفاده میکند.
Kotlin رویکردی واقع گرایانه از جمله ویژگیهایی چون داشتن سیستم ساخت و یا مدیر بسته خود دارد زیرا ابزارهای متنباز مانند Gradle و maven از قبل این کار را انجام میدهند. داشتن سیستم ساخت خودش، پروژههایی را ایجاد میکند که از Gradle و maven استفاده میکنند.
۱۰۰ درصد قابل تعامل با جاوا است
این اولین چیزی است که در مورد Kotlin خیلی جذاب است. شما میتوانید به طور یکپارچه کد جاوا را از Kotlin و بالعکس بنامید. هم Kotlin و هم جاوا هم همان بایت کد را تولید میکنند، بنابراین هیچ ترسی وجود ندارد که شما چیزی کاملا متفاوت با Kotlin ارسال کنید.
این یعنی میتوانید با استفاده از Kotlin در پروژه فعلی خود، با تمام کدهای قدیمی جاوا ادامه دهید. با نوشتن چند بخش ساده و کوچک از برنامه خود در Kotlin شروع کنید، همان طور که با ساختار و نحو آن آشنا میشوید (که به روش، بسیار ساده است).
نیاز به کدینگ کمتر
با Kotlin شما به شکل قابل توجهی کدهای کمتری را نیاز دارید برای نوشتن و خطوط کمتر کد به معنی اندازه فایل کوچکتر برای Kotlin، در مقایسه با معادلهای جاوا است.
Kotlin نیز وقتی نحو آن را درک میکنید نیز قابل خواندن است. کامل و جامع مثل جاوا نیست. مختصر و موجز است و مقدار زیادی از کد boilerplate که توسعه دهندگان باید هر روز مینویسند را کاهش میدهد.
Kotlin یک زبان تجاری است
Kotlin زبان خیلی جدیدی نیست. در حدود چند سال است که این کشور تا سال ۲۰۱۵ آماده تولید نبوده است. JetBrains آن را برای حل مشکلات عملی و واقعی توسعه داد و برخلاف دیگر زبانهای JVM، Kotlin از یک پسزمینه دانشگاهی یا تحقیقاتی نیامده است.
همیشه وسوسهانگیز است که همه چیز را از نو بسازیم یا دوباره اجرا کنیم. JetBrains میتوانست این کار را با Kotlin انجام دهد، اما نکرد. هدف آن ایجاد چیزی انقلابی نبود، بلکه برای فراهم کردن چیزی که قابلاستفاده و آشنا به توسعه دهندگان تشکیلات مدرن باشد.
کاربردهای زبان برنامه نویسی کاتلین
میتوان از کاتلین برای ساخت برنامههای کاربردی اندرویدی استفاده کرد.
کاتلین را میتوان به جاوا اسکریپت کامپایل کرد و بدین شکل، از این زبان برای «فرانتاند» (Frontend) نیز استفاده کرد.
زبان کاتلین برای توسعه وب و توسعه سمت سرور نیز به خوبی قابل استفاده است.
مشخصه های منحصر به فرد زبان برنامه نویسی کاتلین
در ادامه ویژگیهای این زبان که منحصر به فرد است را توضیح دادهایم؛
تایپ استاتیک:
این زبان تاپ استاتیک است. اگر این واژه را بشناسید باید متوجه باشید که برای کامپایل کردن باید نوع هر متغیر شناخته شود اما در زبان کاتلین نیاز به اعلان نکردن آن متغیرها نیست.
کلاسهای داده:
کلاسهای دادهای در این زبان باعث شدهاند که تساویهای قابل استفاده مجدد تولید شوند.
کد جاوای زیر، در این راستا مثال زیر قابل توجه است.
/* Java Code */
class Book {
private String title;
private Author author;
public String getTitle()
{
return title;
}
public void setTitle(String title)
{
this.title = title;
}
public Author getAuthor()
{
return author;
}
public void setAuthor(Author author)
{
this.author = author;
}
/* Java Code */
class Book {
private String title;
private Author author;
public String getTitle()
{
return title;
}
public void setTitle(String title)
{
this.title = title;
}
public Author getAuthor()
{
return author;
}
public void setAuthor(Author author)
{
this.author = author;
}
اما در کاتلین، تنها از یک خط برای تعریف کلاس بالا استفاده میشود.
/* Kotlin Code */
data class Book(var title:String, var author:Author)
/* Kotlin Code */
data class Book(var title:String, var author:Author)
امنیت:
این زبان در مواجهه با NullPointerExceptions، امنیت را با استفاده از Nullability پشتیبانی میکند یعنی هر متغیر در این زبان به صورت پیش فرض غیر نال است.
String s = “Hello Geeks” // Non-null
چرا زبان برنامه نویسی کاتلین ؟
این زبان در انواع پلتفرمهای سرور و یا اندروید به شکل محلی یا Native قابل اجرا و پیاده سازی میباشد. این پیاده سازی توسط کامپایلر، کامپایلر میشود و بر روی سیستمهای زیر قابل اجرا و پیاده سازی است:
Windows (x86_64 only at the moment)
Linux (x86_64, arm32, MIPS, MIPS little endian)
MacOS (x86_64)
IOS (arm64 only)
Android (arm32 and arm64)
WebAssembly (wasm32 only)
میباشد.
استفاده از زبان برنامه نویسی کاتلین در توسعه اندروید
گوگل در سال ۲۰۱۷، دومین زبان توسعه اندروید را زبان کاتلین معرفی کرده است و تاکید داشته که زبان کاتلین برای طراحی اپلیکیشن اندروید گزینه بسیار عالی میباشد.
جهت سفارش و یا اطلاع از هزینه ساخت اپلیکیشن با ما تماس حاصل نمایید.