امروزه، یک گوشی هوشمند با اتصال به اینترنت ابزار اصلی میلیونها نفر برای حفظ ارتباط با همکاران و بستگان خود، خرید سریع، انجام تجارت، تبادل و ذخیره دادهها و موارد دیگر است. در سال 2020، بیش از 4 میلیارد کاربر منحصر به فرد اینترنت تلفن همراه در سراسر جهان وجود داشت که بیش از 90 درصد از جمعیت اینترنت جهان را تشکیل می داد. تعداد کاربران گوشی های هوشمند هر سال به طور پیوسته در حال افزایش است و 6378 میلیون کاربر در سال 2021 و 7516 کاربر تا سال 2026 پیش بینی می شود. همه این دلایل گوشی های هوشمند را به یک هدف وسوسه انگیز برای مجرمان سایبری تبدیل می کند.
سالانه میلیون ها کاربر و شرکت از آسیب پذیری اپلیکیشن های موبایل رنج می برند.
همه این آمار نشان می دهد که امنیت برنامه های تلفن همراه یک مسئله مهم برای مشاغل و مشتریان آنها است و مستلزم توجه مداوم است.
در این مقاله، به بررسی این موضوع میپردازیم که چگونه برنامههای تلفن همراه با کمبود امنیت میتوانند بر کاربران و کسبوکار خود تأثیر منفی بگذارند، انواع رایج تهدیدات امنیتی کدامند و چگونه میتوان برنامه تلفن همراه خود را به طور مؤثر ایمن کرد.
شرکت برنامه نویسی وب نگاه در توسعه بیش از 3500 طراحی اپلیکیشن موبایل iOS و اندروید تجربه دارد. بنابراین، اگر به دنبال طراحی اپلیکیشن موبایلی هستید که به کسب درآمد کمک می کند، با ایده اپلیکیشن خود با ما تماس بگیرید. دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان ما را از دست ندهید.
09339017809
تاثیر ضعف امنیت اپلیکیشن موبایل
امنیت موبایل یکی از مسائل مهمی است که همه را نگران می کند – از کاربران فردی گرفته تا شرکت های بزرگ. راههای مختلفی وجود دارد که امنیت ضعیف اپلیکیشن موبایل میتواند بر کسبوکارها و کاربران فردی تأثیر منفی بگذارد. بیایید نگاهی دقیق تر به آنها بیندازیم.
افشای داده های خصوصی
هکرها با استفاده از یک برنامه تلفن همراه آلوده به ویروس، به عملکرد دستگاه تلفن همراه میرسند. به عنوان مثال، آنها میتوانند لاگین کاربر را از رسانههای اجتماعی، ایمیلها و بانکداری دریافت کنند، دادههای شخصی دستگاه را به سرقت ببرند، تنظیمات گوشی هوشمند مانند موقعیت مکانی GPS، آدرس IP، ارسال پیامک و موارد دیگر را تغییر دهند.
آلوده کردن گوشی هوشمند به ویروس، روشی محبوب برای مجرمان سایبری برای دریافت اطلاعات مورد نیاز است. Statista دریافته است که تعداد بستههای بدافزار شناساییشده بر روی دستگاههای تلفن همراه در سراسر جهان از سال 2015 تا سه ماهه اول 2021 به نزدیک به 1.5 میلیون مورد رسیده است.
دسترسی به اطلاعات مالی
هنگامی که کاربر یک بسته مخرب را دانلود کرده و آن را بر روی دستگاه تلفن همراه خود نصب می کند، تمام داده ها، از جمله ورود به سیستم تلفن همراه بانک، شماره کارت اعتباری/دبیت، تاریخچه تراکنش های بانکی و سایر داده های خصوصی به دست هکرها می رسد.
در سال 2020، آزمایشگاه کسپرسکی در مورد ویروس تروجان موبایل Ginp گزارش داد. این سازمان سعی کرد با پوشاندن برنامهها با صفحات فیشینگ و ایجاد پیامکهای جعلی برای قربانیان خود، به دادههای بانکی کاربران اسپانیا، لهستان و بریتانیا دسترسی پیدا کند.
نقض حقوق مالکیت معنوی
گجتهای موبایل تنها مواردی نیستند که از حملات هکری رنج میبرند، برخی از مجرمان سایبری به منظور ایجاد شبیهسازی برنامهها، پایگاههای کد برنامه را هدف قرار میدهند. هر چه یک اپلیکیشن موبایل در یک فروشگاه اپلیکیشن موفق تر شود، هکرها تلاش بیشتری برای شبیه سازی آن خواهند کرد. در نتیجه، برنامه اصلی فالوورها، درآمد و اعتماد به برند خود را از دست می دهد.
اگرچه هیچ راه حل استانداردی برای جلوگیری از شبیه سازی برنامه ها وجود ندارد، دارندگان برنامه سعی می کنند از برنامه های خود به طرق مختلف با اجرای گواهی تأیید برنامه، استفاده از SDK های محافظت از برنامه و موارد دیگر محافظت کنند.
انواع کلیدی تهدیدات امنیتی اپلیکیشن موبایل
هر 3 تا 4 سال یکبار پروژه امنیتی برنامه وب باز (OWASP)، یک بنیاد غیرانتفاعی در زمینه امنیت نرم افزار، لیست 10 برتر خود را از رایج ترین خطرات امنیتی و آسیب پذیری برای برنامه های تلفن همراه منتشر می کند. بر اساس این تهدیدات امنیتی رایج، مهندسان نرمافزار تستهای آسیبپذیری برنامه و رویههای محافظت از برنامه را توسعه میدهند.
شرکت های شناخته شده امنیت فناوری اطلاعات جهان مانند Kaspersky و CSO لیست تهدیدات امنیتی مشترک خود را با تکیه بر رتبه OWASP ایجاد می کنند. آخرین بهروزرسانی آسیبپذیریهای موبایل Kaspersky و CSO شامل مشکلات زیر است.
نشت داده ها
آسیبپذیری نشت داده میتواند زمانی اتفاق بیفتد که دادههای حساس از سرور به عنوان پاسخ به مشتری ارسال میشود، در صورت ارتباط برنامه با برنامه، افشای نسخه چارچوب برنامه یا از طریق حافظه پنهان برنامه.
این برنامه می تواند داده های حساس را به دلیل پیکربندی نادرست برنامه یا سرور نشان دهد، زمانی که برنامه در پاسخ های صفحه برای داده های معتبر و نامعتبر و سایر مشکلات فنی تفاوت دارد. برخی موارد دیگر میتواند شامل دستگاههای قفلشده و گمشده نامناسب، دانلود برنامههای خطرناک از منابع غیرقابل اعتماد، اعطای مجوزهای گسترده به برنامههای مشکوک باشد.
وای فای ناامن
اتصالات Wi-Fi ناامن عمومی دسترسی رایگان به اینترنت را فراهم می کنند اما از لزوم رمزگذاری داده های منتقل شده غفلت می کنند. شبکههای عمومی ناامن اعتبار رمز عبور قوی ندارند. این به طور قابل توجهی خطر رهگیری داده ها توسط هکرها را افزایش می دهد، از جمله اعتبار ورود به سیستم در حساب های بانکی و شبکه های رسانه های اجتماعی، سرقت هویت و موارد دیگر.
جعل IP
با جعل IP، هکرها می توانند اقدامات مخرب را بدون شناسایی انجام دهند. برای این کار، آنها از آدرس IP یک دستگاه دیگر استفاده می کنند تا خود را به عنوان یک منبع قابل اعتماد پنهان کنند تا به دستگاه قربانی خود دسترسی پیدا کنند. مجرمان سایبری از جعل IP برای سرقت داده های شخصی یا سیل و از بین بردن وب سایت ها و سرورهای شرکتی استفاده می کنند.
نرم افزارهای جاسوسی
جاسوسافزار نوعی نرمافزار مخرب است که دادهها را جمعآوری میکند و بر فعالیت یک کلاینت نظارت میکند و مخفیانه دادههای حساس را برای سازندگان آنها ارسال میکند. این نوع نرم افزار بر ایمیل ها، پیام های SMS و MMS، رهگیری تماس های زنده و بسیاری موارد دیگر نظارت می کند.
اغلب، کاربران حتی نمی دانند که نرم افزارهای جاسوسی در تلفن همراه آنها وجود دارد. برای اینکه نرم افزارهای جاسوسی روی گوشی هوشمند ظاهر شوند باید توسط شخصی دانلود و نصب شود. بنابراین، کاربران باید آگاه باشند که چه کسانی از ابزارهای تلفن همراه خود استفاده می کنند.
رمزنگاری شکسته
برای اطمینان از محافظت قوی از انتقال داده، توسعه دهندگان تلفن همراه باید از پروتکل های رمزگذاری داده مانند TLS استفاده کنند، به خصوص زمانی که صحبت از اتصالات تأیید شده باشد.
مشکل دیگر رمزگذاری ناکافی داده ها می تواند در منطق برنامه تلفن همراه رخ دهد. برخی از مهندسان نرمافزار میتوانند امنیت را به خطر بیاندازند تا روند توسعه را تسریع کنند و درهای پشتی کد را برای مجرمان سایبری باقی بگذارند. در نتیجه، هکرها حتی نیازی به شکستن رمزهای عبور اپلیکیشن موبایل برای ورود به سیستم و آسیب رساندن ندارند.
مدیریت نادرست جلسات
برنامه های موبایل از نشانه های جلسه برای تسهیل تراکنش های دستگاه تلفن همراه بین کاربر و سرور استفاده می کنند. این توکن ها به اپلیکیشن ها کمک می کنند تا کاربران را شناسایی کرده و اعتبار آنها را تایید کنند. آنها به هر تراکنش سرویس اضافه می شوند و احراز هویت و مجوز را برای هر درخواست خدماتی انجام می دهند.
مدیریت نادرست جلسه زمانی رخ می دهد که نشانه های برنامه به طور ناخواسته در هنگام انجام تراکنش های برنامه/سرور با اشخاص ثالث به اشتراک گذاشته شود. مجرمان سایبری می توانند از این داده ها استفاده کنند و سیستم برنامه را هک کنند. بنابراین، توسعهدهندگان تلفن همراه باید همیشه از محرمانه ماندن نسلهای توکن جدید و جلسات برنامه اطمینان حاصل کنند.
حملات فیشینگ
دستگاه های تلفن همراه به ویژه در برابر حملات فیشینگ آسیب پذیر هستند که محبوبیت آنها در طول همه گیری کووید-19 بیش از 600٪ افزایش یافت. این اتفاق زمانی رخ میدهد که کاربران هنگام کار از خانه، بهعنوان مثال، استفاده از دستگاههای تلفن همراه خود را بسیار بیشتر میکنند. برای نظارت بر ایمیل ها یا پیام رسان های خود در زمان واقعی.
هنگام انجام حملات فیشینگ، هکرها وانمود میکنند که ایمیلهایی از کسبوکارهای معتبر مانند آمازون یا گوگل ارسال میکنند و از آنها میخواهند اعتبار آنها را با دنبال کردن یک پیوند در یک ایمیل تأیید کنند. به غیر از ایمیل، مجرمان سایبری می توانند از فیشینگ پیامکی، کانال های رسانه های اجتماعی، پیام های محبوب و غیره استفاده کنند.
بهترین روش های ایمن سازی برنامه شما
امنیت برنامه های موبایل یکی از مسائل مهمی است که توسعه دهندگان موبایل در هنگام ایجاد محصولات خود تلاش می کنند تا به بهترین نحو از عهده آن برآیند. با این حال، برای اطمینان از اینکه برنامه ساخته شده بدون خطر است و هیچ گونه اطلاعات شخصی را برای اشخاص ثالث فاش نمی کند، توسعه دهندگان، صاحبان محصول و کاربران نهایی باید از امنیت تلفن همراه مراقبت کنند.
توسعه دهندگان برای اطمینان از ایمنی قوی اپلیکیشن موبایل چه کاری می توانند انجام دهند:
راهنمای تست امنیت موبایل (MSGT) توسط OWASP را دنبال کنید.
ابزارهای امن و موثر توسعه موبایل را انتخاب کنید.
حداقل مجوزهای برنامه را اعمال کنید.
ایجاد مکانیسم های مناسب برای حفاظت از داده های حساس؛
استفاده از گواهینامه ها و پروتکل های رمزگذاری؛
انجام تست نفوذ برنامه؛
استفاده از کتابخانه های شخص ثالث را به حداقل برسانید.
محدود کردن امتیازات کاربر
صاحبان محصول چه کاری می توانند برای بهبود امنیت تلفن همراه برنامه های خود انجام دهند:
همراه با تیم توسعه، تجزیه و تحلیل ریسک برنامه توسعه یافته را انجام دهید، به عنوان مثال. تمرینهای مدلسازی تهدید را زمانی انجام دهید که همه ذینفعان در مورد ویژگیهای برنامه و روشهای حمله یا در معرض خطر قرار گرفتن برنامه صحبت کنند.
معماری توسعه مناسب را انتخاب کنید و تمام خطرات امنیتی را در نظر بگیرید.
مشورت با کارشناسان امنیتی؛
انجام آزمایش گاه به گاه برنامه برای آسیب پذیری ها؛
آنچه که کاربران نهایی می توانند برای ایمن سازی داده های خود انجام دهند:
از ذخیره رمزهای عبور در دستگاه های تلفن همراه خود اجتناب کنید.
قبل از رفتن به برنامه های دیگر، از برنامه های خود، به ویژه برنامه های بانکی و پرداخت خارج شوید.
استفاده از احراز هویت چند عاملی؛
اجتناب از Wi-Fi عمومی ناامن؛
از آنتی ویروس قابل اعتماد در ابزارهای تلفن همراه خود استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: نحوه غیرفعال کردن رسیدهای خواندن در چت گروهی Whatsapp
خلاصه
در توسعه موبایل، امنیت اپلیکیشن موبایل یکی از مسائل مهمی است که توسعه دهندگان نرم افزار دائما روی آن کار می کنند. هر ساله روش ها و تکنیک های هک جدیدی ظاهر می شود که شرکت های فناوری اطلاعات باید به آن پاسخ دهند.
در عین حال، نه تنها توسعه دهندگان نرم افزار می توانند روی بهبود داده های برنامه تلفن همراه کار کنند. ذینفعان پروژه و کاربران نهایی نیز می توانند کارهای زیادی برای محافظت از برنامه های تلفن همراه و داده هایی که در اختیار دارند انجام دهند.