مقدمه:
برای هر برنامه نویسی طبیعی است که مایل باشید به محبوبترین و معروفترین زبانهای برنامه نویسی در دنیا تسلط پیدا کنید و هرچه بیشتر در حرفه خود جلو بروید. در دنیا، زبانهای برنامه نویسی بسیاری وجود دارند که هر یک از مزایا و معایبی برخوردار بوده و کاربرد خاص خود را دارا میباشند. در بین محبوبترین زبانهای برنامه نویسی در دنیا، به جرائت میتوان گفته که زبان سی شارپ یکی از بهترینها و پرکاربردترین زبانها است. این زبان، چند پارادایمی همهکاره و یک زبان شیگرا میباشد و خوشبختانه یادگیری آن نیز چندان سخت نیست. در این مقاله ما به بررسی این زبان پرداختیم و سعی کردیم تا به خوبی به سوال زبان سی شارپ چیست، پاسخ بدهیم تا با مطالعه این متن، بتوانید با این زبان و کاربردهایش بیشتر آشنا شوید.
تعریف زبان سی شارپ
زبان برنامه نویسی سی شارپ، یک زبان مدرن و با کاربردهای عمومی میباشد که میتوان از آن برای طیف گستردهای از اهداف و وظایف در حرفههای مختلف بهره گرفت. این زبان در وهله اول در چارچوب NET، ویندوز استفاده میشود. البته این زبان میتواند روی یک پلتفرم منبع باز اعمال شود. سی شارپ یک زبان برنامه نویسی شیگرا ( OPP ) و تقریبا جدید در بازی میباشد و میتوان از آن برای طراحی اپلیکیشن موبایل, برنامههای تحت ویندوز، برنامههای تحت وب و WEB serviceها استفاده کرد. این زبان به طور کلی یک زبان قابل اعتماد است.
سی شارپ در مقایسه با زبانهای قدیمی نظیر پایتون و PHP، یک زبان برنامه نویسی جوان به حساب میآید. این زبان در سال ۲۰۰۰ توسط Microsoft’s Anders Hejlsberg، که یک مهندس نرمافزار اهل دانمارک بود، توسعه داده شد.
سفارش طراحی اپلیکیشن و برنامه نویسی اختصاصی
به منظور توسعه برنامههای ویندوز به وسیله سی شارپ، میشود از پلتفرمهای WinForms ،WPF و UWP بهره گرفت. حتی با بهرهگیری از زبان سی شارپ و پلتفرمهایی مانند Xamarin و UWP، میتوان برای ios، اندروید و ویندوزفونها نیز برنامه به وجود آورد. در ضمن، با تسلط کافی پیدا کردن بر زبان برنامه نویسی سی شارپ، شما قادر خواهید بود به سراغ یادگیری فریمورک قدرتمندی مانند ASP.NET Core بروید. فریمورکهای ASP.NET MVC و ASP.NET Core هر دو تکنولوژی برای طراحی و ایجاد برنامههای تحت وب میباشند که این روزها در دنیای برنامه نویسی بسیار پرکاربرد هستند.
ویژگیهای زبان سی شارپ
زبان برنامه نویسی سی شارپ از ویژگیهای بسیاری برخوردار است که این زبان را در مقایسه با دیگر زبانها، مفیدتر و منحصر به فردتر میکنند. در ادامه به معرفی این ویژگیها میپردازیم :
- شی گرا بودن : سی شارپ یک زبان برنامه نویسی شی گرا است و به همین خاطر امکان ایجاد برنامههای پرکاربرد مدولار و کدهای قابل استفاده مجدد را فراهم میآورد و این مسئله، مزیتی نسبت به زبان C++ میباشد. سی شارپ به عنوان یک زبان شی گرا، توسعه و نگهداری را با افزایش اندازه پروژه راحتتر مینماید. از هر سه ویژگی شی گرا پشتیبانی میکند یعنی : کپسوله سازی دادهها، چند شکلی و وراثت.
- سرعت : در زبان سی شارپ، زمان کامپایل و اجرا بسیار سریع و قدرتمند میباشد.
- ساده بودن : زبان سی شارپ یک زبان ساده با رویکردی ساختاریافته برای حل مسئله میباشد. عملیات ناامنی نظیر دستکاری مستقیم حافظه، مجاز نمیباشند.
- مدرن بودن : این زبان برای ایجاد برنامههای کاربردی مقیاسپذیر و قابل همکاری با پشتیبانی از ویژگیهای مدرن نظیر جمعآوری خودکار زباله، مدیریت خطا، امنیت قوی و اشکالزدایی میباشد. سی شارپ، از پشتیبانی داخلی از یک وب سرویس برخوردار میباشد و از هر برنامهای که روی هر پلتفرمی اجرا میشود، فراخوانی میشود.
- ثبات : سیستم تایپ یکپارچه این زبان به توسعه دهندگان این امکان را میدهد تا به راحتی سیستم تایپ را برای رفتار ثابت گسترش بدهند.
- قابلیت به روزرسانی : زبان سی شارپ میتواند به صورت خودکار به روز شود.
- کامپوننت گرایی : زبان سی شارپ از برنامه نویسی مولفه گرا از طریق مفاهیم ویژگیها، روشها، رویدادها و خود توصیفی برای برنامههای مابردی قوی و مقیاسپذیر پشتیبانی میکند.
- کتابخانه غنی : این زبان از یک کتابخانه استاندارد با بسیاری از توابع داخلی به منظور توسعه سریع و آسان برخوردار است.
پیشنیازهای یادگیری زبان سی شارپ چیست؟
- برخورداری از دانش اولیه C یا C++ یا هر زبان برنامه نویسی یا اصول برنامه نویسی
- درضمن، دانستن مفهوم OPP یا شی گرایی، منحنی یادگیری سسی شارپ را کوتاهتر میکند.
زبان سی شارپ برای چه مواردی کاربرد دارد؟
مانند دیگر زبانها با کاربرد عمومی، میشود از سی شارپ برای ایجاد تعدادی از برنامهها و اپلیکیشنهای گوناگون استفاده نمود؛ مانند : اپلیکیشنهای گوشی، برنامههای دسکتاپ، خدمات مبتنی بر کلود، وبسایتها، نرمافزارهای سازمانی و بازیها و…
سی شارپ را میتوان یک زبان تقریبا همهکاره خواند؛ ولی سه زمینه وجود دارد که در آنها استفاده میشود.
- توسعه وبسایت با سی شارپ
از سی شارپ معمولا برای طراحی سایت اختصاصی و توسعه وبسایتهای حرفهای، پویا و در بستر دات نت یا نرمافزارهای منبع باز استفاده میشود. حتی اگر طرفدار معماری Microsoft نباشید، با این زبان میتوانید برای ایجاد وب سایتی کاملا کاربردی استفاده نمایید.
- برنامههای ویندوز
این زبان توسط مایکروسافت برای مایکروسافت ایجاد شده است. به همین خاطر نیز بیشتر برای توسعه برنامههای دسکتاپ ویندوز استفاده میشود.
- توسعه و ساخت بازی توسط سی شارپ
سی شارپ از بهترین زبانها برای ساخت بازی میباشد. این زبان برای ایجاد بازیهای پرطرفدار نظیر Rimworld در Unity Game Engine مورد استفاده است.
زبان سی شارپ چه کارهایی میتواند انجام دهد؟
این زبان برای طیف وسیعی از اهداف میتواند استفاده شود. مانند :
- کتابخانه و اجرای ویندوز
- برنامههای کاربردی وب
- برنامههای موبایلی بومی ios و اندروید
- خدمات ویندوز کنسول و سیستم بازی
- بازیهای ویدیویی و واقعیت مجازی
- نرمافزار سازمانی
- فناوری بلاک چین و دفتر کل توزیع شده
- برنامه نویسی در سطح سخت افزار
و بسیاری کاربرد دیگر.
مزایای زبان سی شارپ
زبان سی شارپ مزایای بسیاری دارد که در ادامه برخی از آنها را معرفی میکنیم.
- افزایش امنیت برنامه
- قابلیت استفاده مجدد
- کاستن هزینه نگهداری
- قابلیت سازماندهی بهینهتر کدها
- تحلیل سادهتر برنامه
- عدم نیاز به نوشتن کدهای تکراری و قابلیتهایی که از قبل پیادهسازی شدهاند.
- صرفهجویی در استفاده از منابع
- قابلیت تقسیم برنامه به برنامههای کوچک مستقل
سخن پایانی :
همانطور که گفته شد، زبان سی شارپ از پرکاربردترین زبانهای برنامه نویسی میباشد و دانستن آن به برنامه نویسان توصیه میشود. تسلط به این زبان برای بازیسازان از واجبات بوده و همچنین برای توسعه دهندگان وب نیز بسیار مفید است. در این مطلب، سعی کردیم تا زبان سی شارپ و کاربردها و مزایای آن را به شما معرفی کنیم.