فریم­ورک چیست؟

فریمورک framework چیست

اپلیکیشن خود را سفارش دهید.

برای دریافت مشاوره و ثبت درخواست طراحی اپلیکیشن مورد نظر خود، با کارشناسان شرکت وب نگاه تماس بگیرید.

مقدمه:

در دنیای امروز، توسعه دهندگان همواره در تلاش هستند تا ابزارهایی به منظور ساده­‌تر کردن فرایند برنامه­ نویسی فراهم آورند. یکسری از ابزارها موجود هستند که برای کمک به پروژه‌­ها طراحی و ساخته شده‌­اند و با بهره گرفتن از این برنامه‌­ها دیگر نیازی نیست که برنامه­ نویس همه کارها را از صفر شروع نماید. فریم­ورک­‌ها برای دستیابی به همین منظور و هدف ساخته می‌­شوند. به طور کلی می­‌توان گفت که فریم­ورک‌­ها نرم­افزارهایی می‌­باشند که شرکت برنامه نویسی و افراد توسعه دهنده برای طراحی اپلیکیشن اختصاصی­ از آن­ها بهره می‌­گیرند. در این مقاله، سعی کردیم درباره فریم­­ورک، توضیحاتی را در اختیار شما قرار دهیم و ویژگی­‌ها، مزایا و معایب آن را بررسی کنیم.

فریم­ورک framework چیست؟

چارچوب نرم ­افزاری یا همان فریم­ورک، در واقع بستری برای توسعه برنامه­‌های نرم ­افزاری می­‌باشد. فریم­ورک در حقیقت پایه‌­ای را فراهم می‌آورد تا توسعه­ دهندگان بتوانند برای یک پلتفرم خاص برنامه طراحی کنند. برای مثال، امکان دارد فریم­ورک از کلاس­‌ها و توابع از پیش تعریف شده برخوردار باشد که می­‌توان از آن برای پردازش ورودی، مدیریت دستگاه‌­های سخت ­افزاری و تعامل با نرم ­افزار سیستم، استفاده کرد. این روند به ساده ­سازی کمک می­­‌کند و دیگر لازم نیست برنامه ­نویسان برای هر بار ساخت یک برنامه جدید، چرخ جدیدی ایجاد کنند. با فریم­ورک لازم به کدنویسی اضافی برای یک پروژه نخواهید داشت. بنابراین می‌­توان گفت که فریم­ورک مجموعه­‌ای از ابزارها و ماژول‌­ها می‌­باشد که می­‌شود از آن برای پروژه­‌های مختلف دوباره استفاده کرد.

چند نوع از چارچوب­‌های نرم ­افزار وجود دارند بر سیستم­ عامل­‌های اندورید، IOS، ویندوز و mac os قابل اجرا می‌­باشند. چند نمونه معروف از این فریم­ورک‌­ها، Android Application Framework برای اندروید، ActiveX و NET برای ویندوز، Cocoa برای Mac OS X و Cocoa Touch برای IOS می­‌باشند.

برای چه در برنامه­ نویسی از فریم­ورک استفاده می­‌کنیم؟

فریم­ورک­‌های نرم ­افزاری، قادر هستند زندگی و کار را، به وسیله کنترل همه یا قسمتی از برنامه با یک پلتفرم واحد، برای توسعه ­دهندگان آسان‌­تر کنند. طراحی نرم ­افزار یک فرایند پیچیده به شمار می­‌رود و به کارهای بسیاری از جمله کدنویسی، طراحی و آزمایش احتیاج دارد. با استفاده از فریم­ورک‌­ها برنامه­ نویس­‌ها و توسعه­ دهندگان می‌­توانند به جای اینکه تمام این کارها را به صورت دستی انجام دهند، با روش‌­های ساده‌­تری به انجام برسانند.

 چه تفاوتی بین فریم­ورک و کتابخانه وجود دارد؟

ممکن است بعضی از افراد تصور کنند فریم­ورک مجموعه‌­ای از کتابخانه­‌ها می­‌باشد. همانطور که کتابخانه از مجموعه­‌ای از روال­‌های از قبل تعیین شده هستند. ولی این تصور اشتباهی است زیرا همه فریم­ورک­‌ها از کتابخانه استفاده نمی­‌کنند و یا به آن­ها وابسته نیستند.

تفاوت اصلی بین این دو، در وارنگی کنترل یا ( inversion of control ) می­‌باشد؛ به این معنا که نحوه صدا کردن (call) آن­ها با یکدیگر متفاوت است. در حقیقت این کدهای شماست که کتباخانه را صدا می­رند و بر نحوه عمل آن تاثیر می­‌گذارد. اما در فریم­ورک، برعکس این قضیه اتفاق می­‌افتد و فریم­ورک کدهای شما را فرا می‌­خواند و روی آن­ها تاثیر می­‌گذارد.

 انواع مختلف فریم­ورک

انواع متفاوتی از فریم­ورک وجود دارند که در ادامه به معرفی و بررسی آن­ها می­‌پردازیم.

  1. برنامه‌­های وب: از این فریم­ورک­‌ها به طور خاص در ایجاد پروژه­ه‌ای آنلاین استفاده می­‌شود که ساخت و طراحی سایت یکی از این پروژه­‌ها می‌­باشد.
  2. برنامه­‌ها یا اپلیکیشن­‌ها : با این فریم­ورک­‌ها می­‌توان ساختار یک برنامه را برای یک سیستم عامل تکمیل نمود. برای مثال، مایکروسافت NET Framework را برای کمک به برنامه ­نویسان برای استفاده دوباره از ساختارهایی که پیش­تر ساخته شده و در ویندوز نصب شده، توسعه داده است.
  3. AJAX : این فناوری، به کاربر کمک می‌­کند تا بدون اینکه پس از هر درخواست جدید، صفحه را مجدد بارگذاری کند، از سرور درخواست کند. بنابراین، اطلاعات در صورت درخواست و بدون بارگیری مجدد صفحه نمایش داده می­‌شوند.
  4. مدیریت محتوا : فریم­ورک­‌های سیستم مدیریت مدیریت محتوا را با نام CMS نیز می‌شناسند. این فریم­ورک‌­ها برنامه­ نویسی برنامه­‌های CMS نظیر Wix، PrestaShop، WordPress و Joomla را آسان‌­تر می­کنند.
  5. عناصر چند رسانه‌­ای : با بهره گرفتن از این فریم­ورک­‌ها، کار توسعه­ دهندگانی که با ویدیو، صدا و تصویر کار می­‌کنند را راحت‌­تر می­‌کند و به طور کلی می­‌توان گفت این نوع از فریم­ورک­‌ها به به وجود آوردن برنامه­‌های چند رسانه‌­ای آسان­تر کمک می­‌کند؛ به این خاطر که برای ایجاد پروژه‌­های پیچیده مانند کنفرانس‌­های ویدیویی خدمات رسانی می‌­کند.
  6. فریم­ورک بک­ اند : این نوع از فریم­ورک­‌ها کار با زبان‌­های برنامه ­نویسی سمت سرور مانند، Python، Ruby، PHP، js، Java و… را راحت می‌­کنند. فریم­ورک­‌های بک اند به ارسال و پردازش داده‌­ها، کوکی­‌ها، سشن­‌ها و… و مدیریت پایگاه داده کمک می‌­کنند.
  7. فریم­ورک‌­های فرانت اند : این فریم­ورک‌­ها کار بر روی نماها و یا صفحاتی که توسط کاربر دیده می­‌شوند را راحت­تر می‌­نمایند. آن­ها در هسته خود از فناوری‌­هایی نظیر جاوا اسکریپت، HTML و CSS، تشکیل شده‌­اند.

فریمورکمزایای استفاده از فریم­ورک

استفاده از فریم­ورک‌­ها از مزایای بسیاری برخوردار است که در ادامه سعی کردیم برخی از آن­ها شرح دهیم.

  • فریم­ورک قادر است به به وجود آوردن روش­‌های برنامه ­نویسی بهتر و استفاده مناسب از الگوهای طراحی پروژه کمک برساند.
  • با بهره گرفتن از فریم­ورک در برنامه ­نویسی و طراحی می­‌توان از ایجاد کدهای تکراری و اضافی جلوگیری کرد.
  • با استفاده از فریم­ورک کار بر فناوری‌­های پیچیده راحت‌­تر می­‌شود.
  • کدهای نوشته شده با فریم­ورک امنیت بالایی را دارا می‌­باشند.
  • بخش­های بسیاری از کدها وجود دارند که عملکرد آن­ها پیش­تر ساخته و همچنین آزمایش شده است؛ و این موضوع، موجب قابل اعتماد­تر شدن برنامه­‌ها می­‌شود.
  • با بهره ­گیری از فریم­ورک، اشکال ­زدایی و آزمایش کدها بسیار آسان‌­تر می­‌شود. توسعه­ دهندگان حتی می‌­توانند کدهای شخص دیگری را که با فریم­ورک به وجود آمده، به سادگی ویرایش کنند.
  • فریم­ورک به توسعه دائمی کدها با اشکالات کمتر کمک می­‌کند.
  • با استفاده از فریم­ورک زمان توسعه یک برنامه به طور چشمگیری کاهش پیدا می­‌کند.
  • اغلب فریم­ورک­‌ها رایگان هستند و بدون پرداخت هزینه می­‌توانید از آن­ها استفاده نمایید.

معایب استفاده از فریم­ورک

در کنار تمامی مزایایی که استفاده از فریم­ورک‌­ها با خود دارند، معایبی نیز برای آن­ها وجود دارد که بهتر است قبل از استفاده از فریم­ورک، با آن­ها آشنا شوید. در این بخش، یکسری از این معایب را بررسی می­‌کنیم.

  • عیب مهم فریم­ورک­‌ها این است استاندارد طراحی شده‌­اند و به همین دلیل انعطاف­ پذیری ندارند و از محدودیت برخوردار می­‌باشند. به همین خاطر خوب است از فریم­ورکی استفاده کنید که با کاربردهای شما در برنامه همسو باشد.
  • فریم­ورک‌­ها اپن سورس یا متن باز هستند. بنابراین می­توان در آن­ها تغییراتی را ایجاد نمود و در اختیار دیگران قرار داد و به همین دلیل، افرادی می­‌توانند در آن­ها ایجاد تغییر کرده و امنیت را به خطر بی­اندازند.
  • برای استفاده از این فریم­ورک­‌ها، احتیاج به یادگیری تخصصی دارید و حتما باید زمانی را به یادگیری ان­ها اختصاص دهید.
  • به این دلیل که اکثر فریم­ورک‌­ها رایگان ارائه می­‌شوند، اغلب از پشتیبانی خوبی برخوردار نبوده و این موضوع یکی از معایب فریم­ورک‌­ها محسوب می‌­شود.

 کدام فریم­ورک‌­ها محبوب‌­تر هستند؟

برخی از فریم­ورک­‌ها محبوبیت زیادی داشته و بسیار مورد استفاده قرار می‌­گیرند. در قسمت از مقاله برخی از ان­ها را معرفی کرده‌­ایم.

  • فریم­ورک­‌های طراحی سایت:

  1. NodeJS
  2. فریمورک Django
  3. Laravel
  4. NET MVC
  5. فریم ورک Angular
  6. فریمورک React native
  7. فریم ورک Vue
  8. Ruby on Rails
  • فریم­ورک­‌های اپلیکیشن موبایل :

  1. فریمورک Flutter
  2. فریمورک Xamarin
  3. McDonald’s Türkiye
  4. Pacifica

سخن پایانی

فریم­ورک یکی از بخش‌­های اصلی مهارت برنامه نویسی محسوب می­‌شود، به این دلیل که استفاده از آن کار برنامه ­نویسی را ساده‌­تر و سریع‌­تر می‌­کند. فریم­ورک­‌ها همچنین موجب پیشرفت سطح برنامه ­نویسی شده­‌اند. در این مقاله تلاش نمودیم تا شما را با مفهوم فریم­ورک آشنا کنیم و به مزایا و معایب و دیگر ویژگی­‌های فریم­ورک اشاره کردیم. و در نهایت برخی از فریم­ورک­‌ها را به علاقه­ مندان و توسعه ­دهندگان معرفی شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *