مقدمه:
در دنیای امروز، توسعه دهندگان همواره در تلاش هستند تا ابزارهایی به منظور سادهتر کردن فرایند برنامه نویسی فراهم آورند. یکسری از ابزارها موجود هستند که برای کمک به پروژهها طراحی و ساخته شدهاند و با بهره گرفتن از این برنامهها دیگر نیازی نیست که برنامه نویس همه کارها را از صفر شروع نماید. فریمورکها برای دستیابی به همین منظور و هدف ساخته میشوند. به طور کلی میتوان گفت که فریمورکها نرمافزارهایی میباشند که شرکت برنامه نویسی و افراد توسعه دهنده برای طراحی اپلیکیشن اختصاصی از آنها بهره میگیرند. در این مقاله، سعی کردیم درباره فریمورک، توضیحاتی را در اختیار شما قرار دهیم و ویژگیها، مزایا و معایب آن را بررسی کنیم.
فریمورک framework چیست؟
چارچوب نرم افزاری یا همان فریمورک، در واقع بستری برای توسعه برنامههای نرم افزاری میباشد. فریمورک در حقیقت پایهای را فراهم میآورد تا توسعه دهندگان بتوانند برای یک پلتفرم خاص برنامه طراحی کنند. برای مثال، امکان دارد فریمورک از کلاسها و توابع از پیش تعریف شده برخوردار باشد که میتوان از آن برای پردازش ورودی، مدیریت دستگاههای سخت افزاری و تعامل با نرم افزار سیستم، استفاده کرد. این روند به ساده سازی کمک میکند و دیگر لازم نیست برنامه نویسان برای هر بار ساخت یک برنامه جدید، چرخ جدیدی ایجاد کنند. با فریمورک لازم به کدنویسی اضافی برای یک پروژه نخواهید داشت. بنابراین میتوان گفت که فریمورک مجموعهای از ابزارها و ماژولها میباشد که میشود از آن برای پروژههای مختلف دوباره استفاده کرد.
چند نوع از چارچوبهای نرم افزار وجود دارند بر سیستم عاملهای اندورید، IOS، ویندوز و mac os قابل اجرا میباشند. چند نمونه معروف از این فریمورکها، Android Application Framework برای اندروید، ActiveX و NET برای ویندوز، Cocoa برای Mac OS X و Cocoa Touch برای IOS میباشند.
برای چه در برنامه نویسی از فریمورک استفاده میکنیم؟
فریمورکهای نرم افزاری، قادر هستند زندگی و کار را، به وسیله کنترل همه یا قسمتی از برنامه با یک پلتفرم واحد، برای توسعه دهندگان آسانتر کنند. طراحی نرم افزار یک فرایند پیچیده به شمار میرود و به کارهای بسیاری از جمله کدنویسی، طراحی و آزمایش احتیاج دارد. با استفاده از فریمورکها برنامه نویسها و توسعه دهندگان میتوانند به جای اینکه تمام این کارها را به صورت دستی انجام دهند، با روشهای سادهتری به انجام برسانند.
چه تفاوتی بین فریمورک و کتابخانه وجود دارد؟
ممکن است بعضی از افراد تصور کنند فریمورک مجموعهای از کتابخانهها میباشد. همانطور که کتابخانه از مجموعهای از روالهای از قبل تعیین شده هستند. ولی این تصور اشتباهی است زیرا همه فریمورکها از کتابخانه استفاده نمیکنند و یا به آنها وابسته نیستند.
تفاوت اصلی بین این دو، در وارنگی کنترل یا ( inversion of control ) میباشد؛ به این معنا که نحوه صدا کردن (call) آنها با یکدیگر متفاوت است. در حقیقت این کدهای شماست که کتباخانه را صدا میرند و بر نحوه عمل آن تاثیر میگذارد. اما در فریمورک، برعکس این قضیه اتفاق میافتد و فریمورک کدهای شما را فرا میخواند و روی آنها تاثیر میگذارد.
انواع مختلف فریمورک
انواع متفاوتی از فریمورک وجود دارند که در ادامه به معرفی و بررسی آنها میپردازیم.
- برنامههای وب: از این فریمورکها به طور خاص در ایجاد پروژههای آنلاین استفاده میشود که ساخت و طراحی سایت یکی از این پروژهها میباشد.
- برنامهها یا اپلیکیشنها : با این فریمورکها میتوان ساختار یک برنامه را برای یک سیستم عامل تکمیل نمود. برای مثال، مایکروسافت NET Framework را برای کمک به برنامه نویسان برای استفاده دوباره از ساختارهایی که پیشتر ساخته شده و در ویندوز نصب شده، توسعه داده است.
- AJAX : این فناوری، به کاربر کمک میکند تا بدون اینکه پس از هر درخواست جدید، صفحه را مجدد بارگذاری کند، از سرور درخواست کند. بنابراین، اطلاعات در صورت درخواست و بدون بارگیری مجدد صفحه نمایش داده میشوند.
- مدیریت محتوا : فریمورکهای سیستم مدیریت مدیریت محتوا را با نام CMS نیز میشناسند. این فریمورکها برنامه نویسی برنامههای CMS نظیر Wix، PrestaShop، WordPress و Joomla را آسانتر میکنند.
- عناصر چند رسانهای : با بهره گرفتن از این فریمورکها، کار توسعه دهندگانی که با ویدیو، صدا و تصویر کار میکنند را راحتتر میکند و به طور کلی میتوان گفت این نوع از فریمورکها به به وجود آوردن برنامههای چند رسانهای آسانتر کمک میکند؛ به این خاطر که برای ایجاد پروژههای پیچیده مانند کنفرانسهای ویدیویی خدمات رسانی میکند.
- فریمورک بک اند : این نوع از فریمورکها کار با زبانهای برنامه نویسی سمت سرور مانند، Python، Ruby، PHP، js، Java و… را راحت میکنند. فریمورکهای بک اند به ارسال و پردازش دادهها، کوکیها، سشنها و… و مدیریت پایگاه داده کمک میکنند.
- فریمورکهای فرانت اند : این فریمورکها کار بر روی نماها و یا صفحاتی که توسط کاربر دیده میشوند را راحتتر مینمایند. آنها در هسته خود از فناوریهایی نظیر جاوا اسکریپت، HTML و CSS، تشکیل شدهاند.
مزایای استفاده از فریمورک
استفاده از فریمورکها از مزایای بسیاری برخوردار است که در ادامه سعی کردیم برخی از آنها شرح دهیم.
- فریمورک قادر است به به وجود آوردن روشهای برنامه نویسی بهتر و استفاده مناسب از الگوهای طراحی پروژه کمک برساند.
- با بهره گرفتن از فریمورک در برنامه نویسی و طراحی میتوان از ایجاد کدهای تکراری و اضافی جلوگیری کرد.
- با استفاده از فریمورک کار بر فناوریهای پیچیده راحتتر میشود.
- کدهای نوشته شده با فریمورک امنیت بالایی را دارا میباشند.
- بخشهای بسیاری از کدها وجود دارند که عملکرد آنها پیشتر ساخته و همچنین آزمایش شده است؛ و این موضوع، موجب قابل اعتمادتر شدن برنامهها میشود.
- با بهره گیری از فریمورک، اشکال زدایی و آزمایش کدها بسیار آسانتر میشود. توسعه دهندگان حتی میتوانند کدهای شخص دیگری را که با فریمورک به وجود آمده، به سادگی ویرایش کنند.
- فریمورک به توسعه دائمی کدها با اشکالات کمتر کمک میکند.
- با استفاده از فریمورک زمان توسعه یک برنامه به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
- اغلب فریمورکها رایگان هستند و بدون پرداخت هزینه میتوانید از آنها استفاده نمایید.
معایب استفاده از فریمورک
در کنار تمامی مزایایی که استفاده از فریمورکها با خود دارند، معایبی نیز برای آنها وجود دارد که بهتر است قبل از استفاده از فریمورک، با آنها آشنا شوید. در این بخش، یکسری از این معایب را بررسی میکنیم.
- عیب مهم فریمورکها این است استاندارد طراحی شدهاند و به همین دلیل انعطاف پذیری ندارند و از محدودیت برخوردار میباشند. به همین خاطر خوب است از فریمورکی استفاده کنید که با کاربردهای شما در برنامه همسو باشد.
- فریمورکها اپن سورس یا متن باز هستند. بنابراین میتوان در آنها تغییراتی را ایجاد نمود و در اختیار دیگران قرار داد و به همین دلیل، افرادی میتوانند در آنها ایجاد تغییر کرده و امنیت را به خطر بیاندازند.
- برای استفاده از این فریمورکها، احتیاج به یادگیری تخصصی دارید و حتما باید زمانی را به یادگیری انها اختصاص دهید.
- به این دلیل که اکثر فریمورکها رایگان ارائه میشوند، اغلب از پشتیبانی خوبی برخوردار نبوده و این موضوع یکی از معایب فریمورکها محسوب میشود.
کدام فریمورکها محبوبتر هستند؟
برخی از فریمورکها محبوبیت زیادی داشته و بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. در قسمت از مقاله برخی از انها را معرفی کردهایم.
-
فریمورکهای طراحی سایت:
- NodeJS
- فریمورک Django
- Laravel
- NET MVC
- فریم ورک Angular
- فریمورک React native
- فریم ورک Vue
- Ruby on Rails
-
فریمورکهای اپلیکیشن موبایل :
- فریمورک Flutter
- فریمورک Xamarin
- McDonald’s Türkiye
- Pacifica
سخن پایانی
فریمورک یکی از بخشهای اصلی مهارت برنامه نویسی محسوب میشود، به این دلیل که استفاده از آن کار برنامه نویسی را سادهتر و سریعتر میکند. فریمورکها همچنین موجب پیشرفت سطح برنامه نویسی شدهاند. در این مقاله تلاش نمودیم تا شما را با مفهوم فریمورک آشنا کنیم و به مزایا و معایب و دیگر ویژگیهای فریمورک اشاره کردیم. و در نهایت برخی از فریمورکها را به علاقه مندان و توسعه دهندگان معرفی شد.