وقتی در حال ذخیره مجموعهای از اطلاعات در کامپیوتر و گوشی خود هستیم، به یک پایگاه داده نیاز داریم و این پایگاه داده است که امکان ذخیرهسازی داده در کامپیوتر را به ما میدهد. در زمانهای قدیم، دفترهای فیزیکی برای افراد و کسب و کارها، به عنوان یک پایگاه داده عمل میکردند؛ اما امروزه آنها به شکل کاملا الکترونیکی درآمدند و دارای انواع مختلفی هستند.
امروزه مشاهده میکنیم که حجم داده در جهان بسیار زیاد شده است و کسب و کارهای بزرگ برای مدیریت دادههای خودشان، باید از پایگاههای داده استفاده کنند. یکی از راههای ارتباط با پایگاه داده، دارا بودن دانش SQL است. در این مقاله از شرکت نرم افزاری وب نگاه، به بررسی انواع پایگاه داده، مفهوم SQL و کاربردهای آن میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
انواع پایگاه داده یا دیتابیس
برای اینکه SQL را خوب درک کنید، نیاز دارید تا با مفهوم دقیق پایگاه داده، انواع آن و سیستمهای مدیریت داده آشنا شوید. همانطور که در قبل نیز اشاره شد، به مجموعهای از دادهها که در یک کامپیوتر به صورت الکترونیکی ذخیره شده باشند، پایگاه داده گفته میشود. پایگاههای داده انواع مختلفی دارند که در این بخش به توضیح هر کدام از این پایگاه داده ها میپردازیم:
- پایگاه داده رابطهای (SQL): پایگاه داده رابطهای امکان این را دارد که دادهها را در چندین جدول مختلف و مرتبط به هم ذخیره کند. اگر تا به حال با نرمافزار اکسل کار کرده باشید، میتوانید موردی مشابه با پایگاه داده رابطهای را مشاهده کنید.
- پایگاه داده غیر رابطهای (noSQL): به طور کلی این نوع پایگاه داده، دادهها را بدون محدودیت رابطه و اغلب به صورت منفرد ذخیره میکند. مانند پایگاه داده مونگو دیبی که هر یک از داده ها را به صورت یک سند و مستقل از دیگر دادهها ذخیره میکند.
سیستم مدیریت داده چیست؟
اگر بخواهیم سیستمهای مدیریت داده را به زبان ساده توضیح دهیم، میتوانیم بگوییم که سیستمهای مدیریت داده هر نوع دستگاه یا کامپیوتری را شامل میشود که اطلاعات را در خود ذخیره میکند. باید گفت که هر سیستم مدیریت داده در ذخیره دیتا منحصر به فرد عمل میکند و عملکرد هر کدام از آنها متفاوت است.
اس کیو ال (SQL) چیست؟
همانطور که تا به الان نیز متوجه شدهاید، SQL یک زبان برنامه نویسی است که برای ارتباط و کارکردن بهینه با پایگاههای داده استفاده میشود. عبارت SQL مخفف Structured Query Language است که معنای “زبان پرس و جوی ساختارمند” را میدهد. همچنین میتوان از زبان برنامه نویسی SQL در اعمالی چون طراحی اپلیکیشن اختصاصی یا طراحی سایت بهره برد که در ادامه به بررسی این مورد نیز میپردازیم.
تاریخچه SQL
تاریخچه زبان برنامه نویسی SQL به مقالهای در سال ۱۹۷۰ برمیگردد. در این سال، یک مقاله توسط ادگار کاد با عنوان ” مدل رابطهای دیتاها برای بانکهای بزرک دادههای اشتراکی” منتشر شد و این موضوع، آغازِ پدید آمدن SQL بود. شرکت IBM از ابتدا توجه ویژهای به این مقاله نشان داد. سالهایی پس از انتشار این مقاله، افرادی که در آن شرکت از سیستمهای مدیریت داده یا پایگاه داده استفاده میکردند، توجه ویژهای را به این موضوع نشان دادند و زبان برنامه نویسی SQL را پدید آوردند. میتوان اشخاصی به نام ریموند بویس و دونالد چمبرلین را از طراحان اولیه SQL دانست.
این شرکت پس از طراحی SQL مجموعه ای از افراد متخصص را دور هم جمع کرد و سامانه مدیریت دادهای پدید آورد که بر پایه SQL بود. نام این محصول اوراکل بود که سرانجام در سال ۱۹۷۹ توسط این شرکت ارائه شد.
کاربردهای SQL
تا به اینجا متوجه شدیم که میتوان SQL را یک زبان برنامه نویسی دانست. همانگونه که میدانید، زبانهای برنامه نویسی کاربردهای متعددی دارند و این کاربردها با توجه به نوع آنها متفاوت است. موارد زیر برخی از اصلیترین کاربردهای زبان برنامه نویسی SQL هستند.
انجام اعمال مرتبط با پایگاه داده
اصلیترین کاربرد زبان برنامه نویسی SQL را میتوان در برقراری ارتباط با پایگاه داده و مدیریت بهتر آن دانست. اگر شما به زبان برنامه نویسی SQL مسلط باشید، میتوانید فعالیتهای پیشرفته را با پایگاههای داده انجام دهید. این فعالیتها عبارتاند از:
- امکان جستجوی داده در دیتابیس و انجام پرس و جو
- ایجاد کردن پایگاه داده جدید
- ایجاد توابع ذخیره شده در پایگاه داده
- تعیین سطح دسترسی برای انواع بخشهای پایگاه داده
- بازگردانی دادههای حذف شده از دیتابیس
- حذف دیتا از پایگاه داده
- ایجاد کردن جدول جدید در پایگاه داده
- و…….
طراحی سایت و اعمال مربوط به وب
با کمی اغراق میتوانیم زبان برنامه نویسی SQL را یک زبان برنامه نویسی چند منظوره به حساب بیاوریم. میدانید که اصلیترین زبانهای برنامه نویسی برای وب، html و css هستند؛ اما زبان برنامه نویسی SQL، میتواند مکمل خوبی در برنامه نویسی وب و طراحی سایت باشد و شما با یادگیری آن میتوانید فعالیتهای کاربردی را در حوزه وب و طراحی سایت انجام دهید. در بخش بعدی به بررسی مزایا و معایب زبان برنامه نویسی SQL میپردازیم.
مزایای SQL
زبان برنامه نویسی SQL دارای مزایای متعددی است که در این بخش به برخی از اصلیترین مزایای زبان برنامه نویسی SQL میپردازیم.
ساده بودن
خوشبختانه زبان برنامه نویسی SQL جزو زبانهای سطح بالا محسوب میشود و به زبان انگلیسی بسیار نزدیک است؛ به همین دلیل، یادگیری آن میتواند برای علاقهمندان، آسانتر پیش برود.
قابل جا به جایی
شما میتوانید از زبان SQL در انواع دستگاهها و سیستم عاملها مانند ویندوز، لینوکس و….. استفاده کنید و مشکلی بابت تعویض دستگاه نخواهید داشت.
پردازش سریع
شما میتوانید با استفاده از زبان برنامه نویسی SQL، حجم زیادی از دادههای موجود در دیتابیس را در کسری از ثانیه پردازش کنید. همچنین اعمالی مانند بازیابی و ایجاد داده جدید با زبان SQL، سریعا انجام میشوند.
معایب SQL
قائداتا هر زبان برنامه نویسی دارای معایبی است و ما باید سعی کنیم تا حد ممکن آنها را رفع کنیم و با آنها کنار بیاییم. در این بخش به بررسی برخی از اصلیترین معایب زبان SQL میپردازیم.
هزینه بالا
اگر دارای سیستم عامل قدرتمندی نیستید، این مورد میتواند برای شما بسیار دردسرساز شود. با افزایش حجم دادهها در دیتابیس، شما نیازمند ارتقا حافظه هستید. همچینین شما گاهی اوقات نیاز دارید که پایگاه داده را بروزرسانی کنید و این مورد در برخی از سیستم عاملها قابل اجرا نیست.
رابط کاربری ضعیف
ممکن است کاربران در ابتدای کار با زبان SQL کمی گیج شوند؛ زیرا زبان SQL به دلیل ارتباط با پایگاه داده از رابط کاربری ضعیفی برخوردار است و محیطی نسبتا پیچیده دارد.
سخن آخر
در این مقاله با مفهوم زبان SQL، کاربردها و مزایا و معایب ان آشنا شدید. لازم به ذکر است که اگر با حجم دادههای بالا کار میکنید، بهتر است که مدیریت داده بر اساس SQL را به دست افراد متخصص یا یک شرکت برنامه نویسی بسپارید؛ در غیر این صورت، خودتان میتوانید با یافتن منابع مناسب، به یادگیری این زبان بپردازید و دیتابیسهای مختلفی را مدیریت کنید.
[vc_row][vc_column][cz_button title=”سفارش طراحی اپلیکیشن اختصاصی” btn_position=”cz_btn_center” btn_effect=”cz_btn_zoom_in” id=”cz_62405″ link=”url:tel%3A%2009339017809″ sk_button=”border-radius:70px;padding-left:30px;padding-right:30px;font-size:22px;background-color:unset !important;background-image:linear-gradient(135deg,#1e73bb,#b40ed6);” sk_hover=”color:#ffffff;” icon=”fa fa-phone-square” cz_button=””][/vc_column][/vc_row]