اگر قصد راهاندازی یک سایت را داشته باشید، به احتمال زیاد نام جوملا به گوشتان خورده است. حتما میدانید که برای راهاندازی یک وبسایت، ابتدا باید دامنه و هاست را خریداری کنید و سپس یک سیستم مدیریت محتوا (cms) را روی سایت نصب کنید. جوملا همانند وردپرس، یک سیستم مدیریت محتوای رایگان است که امکانات زیادی دارد و میتوانید از آن، بر روی سایت خود استفاده کنید. در این مقاله از شرکت نرم افزاری وب نگاه، به مفهوم سیستم مدیریت محتوا، بررسی سیستم مدیریت محتوای جوملا همراه با مزایا و معایب آن و تفاوت جوملا با وردپرس میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
سیستم مدیریت محتوا (cms) چیست؟
عبارت cms مخفف content management system و به معنی سیستم مدیریت محتوا است. اگر قصد رااندازی یک سایت را داشته باشید، علاوه بر داشتن هاست و دامنه به فضایی نیاز دارید تا بتوانید اعمالی مانند انتشار مقاله، آپلود عکس، آپلود ویدیو، ویرایش ظاهری و نوشتاری سایت را در آن انجام دهید؛ تمام این اعمال را cms یا سیستم مدیریت محتوا برای شما انجام میدهد. به عبارتی سیستم مدیریت محتوا به شما کمک میکند تا سایتتان را به آسانی مدیریت کنید و اعمال مختلفی را روی آن انجام دهید. در حال حاضر معروفترین سیستم مدیریت محتواف وردپرس است؛ اما بعد از آن جوملا، پرستا شاپ و …. قرار میگیرند. در ادامه به بررسی سیستم مدیریت محتوای جوملا میپردازیم.
جوملا چیست؟
همانطور که تا به الان متوجه شدهاید، جوملا نوعی سیستم مدیریت محتوای متن باز است که به شما در مدیریت و طراحی وبسایت، طراحی اپلیکیشن موبایل و ….. کمک میکند. زبان برنامه نویسی که در جوملا استفاده شده، PHP است. جوملا از بانک اطلاعاتی mysql استفاده میکند تا مدیریت سایت را برای ویرایشگران و کاربران سایت آسانتر کند.
سیستم مدیریت محتوای جوملا در سال ۲۰۰۵ منتشر شد. از زمان انتشار جوملا تا به حال، این سیستم مدیریت محتوا بر روی توسعهپذیری تمرکز کرده و به همین دلیل، جایزههای مختلفی نیز در این حوزه دریافت کرده است. در ادامه به برسی انواع وبسایتهایی که میتوان در آنها از سیستم مدیریت محتوای جوملا استفاده کرد، میپردازیم.
جوملا در چه نوع وبسایتهایی استفاده میشود؟
جوملا نیز مانند وردپرس در وبسایتهای مختلفی مانند فروشگاهی، شرکتی و … استفاده میشود و به نوعی یک سیستم مدیریت محتوای چندمنظوره است. موارد زیر انواع وبسایتهایی هستند که میتوان در آنها از سیستم مدیریت محتوای جوملا استفاده کرد:
- وبسایتهای رزرو آنلاین و تجارت الکترونیک
- وبسایتهای بیزینسی و فروشگاهی کوچک
- وبسایتهای شرکتی
- اکسترانت و اینترانتهای شرکتی
- وبسایتهای مدرسه و دانشگاهی
- وبسایتهای سازمانی
- وبسایتهای غیر انتفاعی
- وبسایتها مدیریت و آپلود فایل
- وبسایتهای انجمن (فروم)
- اپلیکیشنهای دولتی
- و…………
مواردی که ذکر شد، انواع وبسایتها و اپلیکیشنهایی بودند که شما میتوانید سیستم مدیریت محتوای جوملا را در آنها استفاده کنید. لازم به ذکر است که شما میتوانید با انتخاب مناسب قالب جوملا، آن را در هر نوعی از سایت استفاده کنید. شما میتوانید طراحی و ساخت سایت با جوملا را به یک شرکت برنامه نویسی یا طراحی سایت بسپارید یا خودتان آنرا انجام دهید. در ادامه به بررسی مزایا و معایب سیستم مدیریت محتوای جوملا میپردازیم.
مزایای سیستم مدیریت محتوای جوملا
هر سیستم مدیریت محتوایی از یک سری مزایا و معایب برخوردار است. در ادامه به بررسی مهمترین مزایای سیستم مدیریت محتوای جوملا میپردازیم.
چند زبانه بودن
سیستم مدیریت محتوای جوملا همزمان از ۷۵ زبان پشتیبانی میکند تقریبا برای راهاندازی یک وبسایت در اکثر کشوهای جهان مناسب است. همچنین شما میتوانید با استفاده از جوملا، یک وبسایت دو یا چند زبانه راهاندازی کنید.
امنیت بالا
اگر شما قصد دارید تا به صورت بلند مدت، فعالیتِ وبسایت خود را ادامه دهید، امنیت باید یکی از اصلیترین مواردی باشد که در نظر میگیرید. خوشبختانه جوملا فاکتورهای احراز هویت در خودش را فراهم کرده است تا با کمک آن بتواند امنیت بالایی برای سایتها و اپلیکیشنهایی که با آن ساخته میشوند برقرار کند.
پشتیبانی کردن از زبان فارسی
اگر هنگامی که میخواهید سایتی را راهاندازی کنید، به زبان انگلیسی مسلط نباشید، ممکن است مشکلاتی برای شما در استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا پیش بیاید؛ اما خوشبختانه سیستم مدیریت محتوای جوملا از زبان فارسی پشتیبانی میکند و حتی اگر به زبان انگلیسی مسلط نیستید، میتوانید از جوملا به صورت راستچین شده استفاده کنید.
ریسپانسیو بودن (واکنش گرایی)
ریسپانسیو بودن یک سایت به این معناست که هر سایتی باید در دستگاههای مختلف، بدون هیچ مشکلی نمایش داده شود. امروزه به دلیل استفاده افراد از گوشیهای هوشمند یا تبلتها در فضای وب، ریسپانسیو بودنِ سایت ما یک امر ضروری است. خبر خوب این است که جوملا، امکان ریسپانسیو بودن سایت را برای شما فراهم کرده و شما با کمک آن، هیچ بازیدکنندهای را از دست نخواهید داد.
رایگان بودن
جوملا یک سیستم مدیریت محتوای رایگان و منبع باز است و شما میتوانید بدون هیچ محدودیتی از کدهای آن استفاده کنید. همچنین مخزن جوملا دارای صدها قالب رایگان است و میتوانید به دلخواه از آنها استفاده کنید.
قابلیت نصب آسان
جوملا از آن نوع سیستمهای مدیریت محتوا است که میتوانید در عرض چند دقیقه آن را نصب کرده و وبسایت خود را راهاندازی کنید. تنها کافی است کمی در اینترنت درباره روش نصب جوملا جستجو کنید تا با منابع و آموزشهای مختلفی مواجه شوید.
پشتیبانی از ایکامرس (تجارت الکترونیک)
همانطور که در قبل نیز به امکان راهاندازی سایت فروشگاهی با استفاده از جوملا اشاره شد، به جای اینکه شما دادههای فروش و مشتریان خود را با استفاده از چند نرمافزار دریافت و آنها را مدیریت کنید، میتوانید همزمان این کار را در جوملا انجام دهید. این امکان میتواند تا حد زیادی در زمان و هزینه شما صرفهجویی ایجاد کند.
معایب جوملا
هر سیستم مدیریت محتوا دارای مجموعهای از مزایا و معایب است و شما نمیتوانید یک نسخه بدونِ عیب از آنها را پیدا کنید. در ادامه به بررسی چند تا از رایجترین معایب سیستم مدیریت محتوای جوملا میپردازیم. البته لازم به ذکر است که خیلی از این معایب با افزایش تسلط شما بر جوملا از بین میروند.
پیچیدگی
میتوان گفت جوملا نسبت به سیستمهای مدیریت محتوای دیگر از پیچیدگی بیشتری برخوردار است و اگر به برنامه نویسی تسلط نداشته باشید، میتواند در طراحی اپلیکیشن یا طراحی سایت اختصاصی با آن، به مشکل بر بخورید؛ اما شما میتوانید بدون نیاز به یادگیری خاصی در مورد جوملا، از آن برای مدیریت سایت خود استفاده کنید.
سازگاری پایین
جوملا نسبت به نصب افزونهها و اکستنشنهای زیاد، حساس است و اگر شما افزونههای زیاد و مختلفی روی سایت خود نصب کرده باشید، ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید. این مورد در زمانی اتفاق میافتد که دو یا چند افزونه در سایت با یکدیگر سازگاری نداشته باشند و سایت را به دردسر بیندازند.
سخن آخر
در این مقاله با سیستم مدیریت محتوای جوملا و مزایا و معایب آن آشنا شدیم. لازم به ذکر است که اگر قصد راهاندازی یک وبسایت را دارید، بهتر است تا راجع به سیستمهای مدیریت محتوای مختلف مطالعه داشته باشید و آن را به درستی انتخاب کنید؛ زیرا تعویض سیستم مدیریت محتوا در آینده، کار آسانی نخواهد بود.