اگر به تازگی مطالعات خود را درباره دنیای تکنولوژی شروع کرده باشید، حتما نام دولپر (developer) زیاد به گوش شما خورده است. به طور کلی، هر نرمافزار یا هر چیزی که در این دنیا بر پایه تکنولوژی ساخته میشود، نیاز به شخصی دارد آن را توسعه داده و مانع از رده خارج شدن آن شود. به این شخص همان دولوپر یا توسعهدهنده میگویند.
در این مقاله از شرکت نرم افزاری وب نگاه، به بررسی مفهوم دولوپر، وظایف یک دولپر، ویژگیهای مورد نیاز برای این شغل و همچنین بررسی درآمد یک توسعهدهنده میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
دولوپر (developer) کیست؟
واژه developer از کلمه develop میآید که به معنای توسعه است و وقتی میگوییم دولپر، منظورمان همان توسعهدهنده است. به عبارت دیگر، دولپر شخصی است که مسئولیت توسعه دادن چیزی را بر عهده دارد.
البته توجه داشته باشید که مقصود ما از عبارتِ توسعه در این مطلب، توسعه هر چیزی است که به کامپیوتر یا تکنولوژی مرتبط باشد. برای مثال نرمافزارهای موبایل یا کامپیوتر، وبسایت و ……..
لازم به ذکر است که حوزه کاری دولپر به طراحی اپلیکیشن موبایل یا وب و توسعه آنها محدود نمیشود و برخی از آنها، روی تکنولوژیهایی مانند هوش مصنوعی، ماشین لرنینگ و … کار میکنند که به مراتب سختتر و پیشرفته تر است.
انواع دولپر
دولوپرها انواع مختلفی دارند و هرکدام با توجه به ویژگیهای شخصیتی و مهارتشان در یک حوزه کار میکنند. شناخت انواع دولوپرها به ما کمک میکند تا درک بهتری از مفهوم دولوپر داشته باشیم و اگر میخواهیم یک دولوپر شویم، انتخاب بهتری نسبت به حوزه فعالیتمان داشته باشیم. در این بخش به بررسی انواع دولپر یا توسعهدهنده میپردازیم.

فرانتاند دولپر یا توسعهدهنده فرانت
به طور کلی، توسعهدهنده فرانتاند به توسعهدهندهای گفته میشود که بخش ظاهری یا فرانت یک سایت را طراحی و توسعه میدهد. به عبارت دیگر، هر چه که هنگام وارد شدن به یک سایت مانند رنگ، آیکون و ….. تماشا میکنید، کارِ یک توسعهدهنده فرانت است.
شما برای تبدیل شدن به یک توسعهدهنده فرانت، باید زبانهایی مانند html ،CSS و جاوااسکریپت را بلد باشید و تسلط کافی به آنها پیدا کنید. لازم به ذکر است که شما میتوانید برای یادگیری این زبانها، به منابع آموزشی در یوتیوب و یا سایت web3school مراجعه کنید.
حتما توجه داشته باشید که تبدیل شدن به یک توسعهدهنده فرانت، نیازمند خلاقیت زیاد است؛ پس اگر میخواهید به یک برنامه نویس فرانتاند دولوپر تبدیل شوید، قوه خلاقیت خود را با توجه به تکنیکها و آموزشهای موجود تقویت کنید.
بکاند دولوپر
توسعهدهنده یا برنامه نویس بکاند، شخصی است که منطق یک سایت یا اپلیکیشن را مینویسد و توسعه میدهد. برای مثال فرض کنید که شما از یک اپلیکیشن ماشین حساب در گوشی خودتان استفاده میکنید و یک معادله را برای گرفتن جواب در آن وارد میکنید. فرایند محاسبه و استخراج جواب توسط آن ماشین حساب، نتیجه کارِ یک توسعهدهنده بکاند است.
همچنین اشخاصی که در حوزههایی مانند یادگیری ماشین، یادگیری عمیق و هوش مصنوعی کار میکنند، جزو توسعهدهنگان بکاند محسوب میشوند؛ زیرا آنها نیز در حال نوشتن یک منطق برای یک برنامه یا پلتفرم هستند.
اگر بخواهیم در قالب یک مثال، تفاوت بین بکاند دولپر و فرانتاند دولوپر را توضیح دهیم، میتوانیم یک وبسایت را به عنوان یک ساختمان در نظر بگیریم. ظاهر این ساختمان توسط یک توسعهدهنده فرانتاند طراحی میشود و اسکلت این ساختمان توسط یک توسعهدهنده بکاند.
لازم به ذکر است که تبدیل شدن به یک برنامهنویس بکاند، خلاقیت کمتری میطلبد؛ اما در مقابل، به حوصله و صبر بیشتری در مقایسه با برنامه نویسی فرانتاند نیاز دارید؛ زیرا در این نوع برنامه نویسی، شما به ارورهای زیادی بر میخورید و فعالیت شما یکنواخت است. از زبانهایی که میتوانید با شروع یادگیری آنها به یک بکاند دولوپر تبدیل شوید، میتوان به زبان پایتون و جاوا اشاره کرد.
فولاستک دولوپر
برنامهنویس فولاستک (full stack) کسی است که همزمان در توسعهی بکاند و فرانتاند مهارت دارد و میتواند بهطور کامل، وبسایتها و نرمافزارها را توسعه دهد. بهطور کلی، یک برنامهنویس فولاستک باید با اغلب زبانهای برنامهنویسی آشنا باشد و طبیعتاً تبدیل شدن به یک توسعهدهندهی فولاستک به تلاش و یادگیری بیشتری نیاز دارد.
یکی از نقاط ضعف مسیر فولاستک شدن این است که چنین توسعهدهندهای نمیتواند در همهی زمینههای برنامهنویسی عمیق شود و اغلب فقط تسلطی سطحی بر زبانها و فناوریهای مختلف پیدا میکند.
با این حال، تبدیل شدن به یک توسعهدهندهی فولاستک برای افرادی که قصد کارآفرینی دارند، انتخاب خوبی است؛ چراکه یادگیری زبانها و تکنولوژیهای مختلف، ذهن آنها را خلاقتر میکند و کمک میکند ایدههای تازهای پیدا کنند. اگر به فکر طراحی اپلیکیشن شبیه دیوار یا ساخت پلتفرمهای پیچیده هستید، داشتن دانش فولاستک میتواند مزیت بزرگی باشد.
اگر میخواهید وارد دنیای فولاستک شوید، بهترین کار این است که از یادگیری یک زبان برنامهنویسی سطحبالا مثل پایتون شروع کنید. زبانهای سطحبالا به زبان انسان نزدیکترند و برای افراد مبتدی انتخابی بسیار مناسب هستند.
بررسی بازار کار برای یک دولوپر
بهطور کلی، یک توسعهدهنده میتواند مسیر کاری خود را از سه روش مختلف آغاز کند. اگر تصمیم دارید وارد این حوزه شوید، میتوانید به صورت فریلنسری، حضوری یا از طریق راهاندازی استارتاپ کار کنید. در ادامه این سه روش را بررسی میکنیم.
فریلنسری
یک فریلنسر از راه دور و اغلب از خانه، پروژههای شرکتهای مختلف را انجام میدهد. در دوران کرونا، بسیاری از کسبوکارها به استفاده از فریلنسرها روی آوردند و امروز هم تعداد زیادی از توسعهدهندهها به همین شیوه مشغول کار هستند.
مزایای فریلنسری شامل امکان گرفتن پروژه از چند شرکت و افزایش درآمد، آزادی زمانی و انتخاب محل کار دلخواه است. همچنین اگر قصد طراحی اپلیکیشن رزرو بلیط یا پروژههای خاص مشابه را داشته باشید، میتوانید به صورت فریلنسری برای چند کارفرما همزمان کار کنید.
البته فریلنسر بودن معایبی هم دارد. مهمترین آن نبود درآمد ثابت است. به این معنی که نمیتوانید از درآمد ماههای بعد مطمئن باشید یا دقیق آن را پیشبینی کنید. این موضوع میتواند دریافت وام یا برنامهریزی مالی بلندمدت را دشوارتر کند.
حضوری
کار حضوری از گذشته تاکنون یکی از رایجترین روشهای اشتغال بوده است. شما بهعنوان توسعهدهنده، فرصتهای متعددی برای کار حضوری در شرکتها دارید.
از مزایای کار حضوری میتوان به تعامل مستقیم با همکاران، یادگیری بیشتر، درآمد ثابت و امکان استفاده از تسهیلات مالی مثل وام اشاره کرد. اما معایبی هم دارد، مثل هزینههای رفتوآمد و زمانی که در مسیر شرکت از دست میدهید.
بررسی بازارکار دولوپری در ایران و جهان
به دلیل اینکه در ایران، متخصصان برنامه نویسی و توسعهدهندگان خبره کمی وجود دارد، بازار کار خوبی نیز برای این موقعیت شغلی موجود است. شما میتوانید موقعیتهای شغلی یک توسعهدهنده را در سایتهایی مانند جابینجا یا ایران تلنت بررسی کنید و رزومه خود را برای موقعیتهای دلخواهتان بفرستید. همچنین شما میتوانید در ایران به عنوان یک فریلنسر نیز فعالیت داشته باشید و موقعیتهای خوبی را پیدا کنید.
به طور کلی، درآمد یک توسعهدهنده در ایران میتواند با توجه به سطح تخصص او متفاوت باشد؛ اما میتوان محدوده درآمدیِ ماهانه ۱۰ الی ۳۰ میلیون تومان را برای یک دولوپر در ایران در نظر گرفت.
سخن آخر
در این مقاله از شرکت برنامه نویسی وب نگاه، با بررسی مفهوم دولوپر یا توسعهدهنده و بررسی بازار کار و درآمدِ این تخصص همراه شما بودیم. لازم به ذکر است که شما باید برای انتخاب یک مهارت یا تخصص برای یادگیری، ابتدا مهارتها و ویژگیهای شخصیتی خود را بررسی کنید و سپس به انتخاب یک مهارت و فعالیت در آن بپردازید.
