مقدمه:
تاریخچه برنامه نویسی بسیار قدیمیتر از آنچه تصور دارید میباشد. کدهای اولیه کامپیوتر به اوایل دهه ۱۸۰۰ میلادی مربوط میشوند و از آن موقع تا به امروز، قریب به ۹۰۰۰ زبان برنامه نویسی مختلف به وجود آمده که بسیاری از آنها مخصوص ماشینهای و عملکردهای بخصوصی بودند که دیگر از آنها استفاده نمیشود. در حال حاضر نیز، مردم و از طیف وسیعی از زبانهای برنامه نویسی بهره میگیرند که محبوبترین آنها ۱۵۰ زبان میباشد. در یک شرکت برنامه نویسی از زبان برنامه نویسی برای کنترل نمودن عملکرد ماشین یا یک کامپیوتر بهره گرفته میشود. برنامه نویسان حق انتخاب بسیار گستردهای در زبان برنامه نویسی دارند؛ البته باید خاطر نشان کرد که تفاوتهای بسیاری بین زبانهای مختلف برنامه نویسی وجود دارد. در این مقاله، به طور مختصر درباره زبان برنامه نویسی و انواع مختلف آن، توضیح میدهیم.
زبان برنامه نویسی
به نمادی که برای متصل کردن دستورالعملها به کامپیوتر یا یک ماشین، طراحی شده است و معمولا به منظور کنترل عملکرد ماشین و یا بیان الگوریتمها استفاده میشود، زبان برنامه نویسی میگویند. تا به امروز، هزار زبان برنامه نویسی به وجود آمده و پیاده سازی شده است. در زمینه کامپیوتر، بیشتر زبانها لازم است به شکل دستوری بیان شوند؛ اما دیگر زبانهای برنامه نویسی از فرم اعلانی بهره میبرند. میتوان برنامه را به دو شکل نحوی و معنایی تقسیم نمود.
سفارش طراحی اپلیکیشن و برنامه نویسی اختصاصی
به چه دلیل تعداد زیادی زبان برنامه نویسی داریم؟
زبانهای برنامه نویسی، در حقیقت نقش واسطه را بین زبان انسان و کامپیوتر بازی میکنند. در دنیای پیشرفته امروز، ماشینها و دستگاههای گوناگونی وجود دارند که هر کدامشان کارهای متفاوتی انجام میدهند. به همین خاطر، زبانهای برنامه نویسی برای انواع هدفها مورد نیاز میباشند.
درک و استفاده از برخی زبانها یعنی زبانهای سطح بالا برای افراد برنامه نویس راحتتر است ولی کنترل کمتری بر کامپیوتر ارائه میکنند. در حالی که زبانهای دیگر یعنی زبانهای سطح پایین ماشین پسندتر بوده و اجرای سریعتر و حافظه کارآمدتر دارند اما درکشان برای انسان سختتر میباشد.
انواع مختلف زبان برنامه نویسی
زبانهای برنامه نویسی را میشود از چهار دیدگاه مختلف بررسی نمود و قسم تبندی کرد:
- رابط برنامه نویسی :
- رابط برنامه نویسی مبتنی بر متن
- رابط برنامه نویسی مبتنی بر گرافیک (ویژوال)
- نزدیک بودن به زبان ماشین :
- سطح بالا
- سطح میانی
- سطح پایین
- نوع ترجمه و تفسیر :
- کامپایلری
- مفسری
- انواع روشها در برنامه نویسی :
- تابعی ( Functional )
- ماژولار یا بالا به پایین (Top-down or Modular Approach )
- رویهای ( Procedural )
- پایین به بالا (Bottom-up Approach )
- شی گرا ( Object-oriented )
محبوبترین زبانهای برنامه نویسی
همانطور که پیشتر گفتیم، تا به امروز زبانهای برنامه نویسی بسیار در دنیا ایجاده شدهاند و برخی از این زبانها محبوبیت بسیار پیدا نموده و برخی دیگر بعد گذشت مدت زمان کوتاهی، کنار گذاشته شدهاند. در این قسمت برخی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی را نام میبریم :
- پایتون
- جاوا
- جاوا اسکریپت
- زبان برنامه نویسی R
- زبان برنامه نویسی C
- زبان برنامه نویسی C++
- PHP
- زبان برنامه نویسی #C
- HTML
- زبان برنامه نویسی SQL
زبان برنامه نویسی وب
دو نوع گرایش زبان برنامه نویسی تحت وب وجود دارد که عبارتند از :
زبان برنامه نویسی سمت سرور (Server Side) :
در این نوع از برنامه نویسی وب، برای بارگذاری نمودن صفحات سایت به یک سرور مجازی احتیاج است. از برنامه نویسی سمت سرور برای داینامیک کردن صفحههای وب بهره گرفته میشود. PHP و JAVA و Asp.Net، برخی از زبانهای برنامه نویسی سمت سرور میباشند.
زبان برنامه نویسی سمت کاربر ( Client Side )
در برنامه نویسی سمت کاربر به سرور برای بارگذاری صفحات نیازی وجود ندارد. میتوان از طریق ویرایشگر متن مانند Notepad، صفحات سایت را به وجود آورد. از زبانهای برنامه نویسی سمت کاربر میتوان زبانهای HTML و CSS و JavaScript را نام برد.
زبان برنامه نویسی اندروید
تعدادی از زبانهای برنامه نویسی اندروید شامل :
- JavaScript
- جاوا
- Kotlin
- زبان C
- C++
- #C
- Lua
- پایتون
زبان برنامه نویسی هوش مصنوعی
پایتون بهترین زبان برنامه نویسی حوزه هوش مصنوعی میباشد. در ادامه به معرفی برخی دیگر از زبانهای برنامه نویسی هوش مصنوعی میپردازیم :
- جاوا
- جاوا اسکریپت
- زبان برنامه نویسی R
- C++
- Prolog
- Haskell
- Julia
- Scala
- Lisp
زبان برنامه نویسی هک
تعدادی از زبانهای برنامه نویسی هک که باید بشناسید شامل :
- JavaScript
- PHP
- SQL
- Java
- Ruby
- Perl
- HTML
- C
- Bash
زبان برنامه نویسی علم داده
بهترین زبانهای برنامه نویسی علم داده عبارتند از :
- پایتون
- جاوا
- زبان R
- جولیا
- اسکالا
بهترین زبان برنامه نویسی برای شروع
شروع مسیر برنامه نویسی در ابتدا میتواند کمی ترسناک به نظر برسد؛ زبانهای برنامه نویسی، چارچوبها و فناوریهای زیادی در دسترس میباشند و انتخاب مناسبترین گزینه ممکن است کمی سخت باشد. زبانهای مختلف برنامه نویسی در رشتههای متفاوت کاربرد دارند و انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی برای شروع یادگیری برنامه نویسی به نوع کار مورد علاقه شما بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر مایل هستید در زمینه UX/UI یا طراحی وب کار کنید، زبانهای برنامه نویسی HTML و CSS، دو زبان مهمی هستند که وبسایتها را در سطح جهانی قدرتمند میکنند و شما ممکن است بخواهید با یکی از این دو زبان شروع به کار کنید. یا برعکس، به عنوان یک دانشمند داده، کار شمال زبانهای متمرکز بر داده نظیر پایتون میباشد. توسعه دهندگان و مهندسان نرم افزار به طور معمول با زبانهای برنامه نویسی جاوا، جاوا اسکریپت، C++ و بسیاری از زبانهای دیگر برای ساخت محصولات خود کار میکنند. یا اگر به طراحی اپلیکیشن علاقه دارید زبان دارت گزینه خوبی است.
نوصیه ما به شما این است که حتما قبل از شروع یادگیری یک زبان برنامه نویسی به طور کامل در خصوص تمامی ابعاد مطالعه کنید. در ابتدا و قبل از هر چیزی اهداف خود را از یادگیری زبان برنامه نویسی مشخص کنید و بروید سراغ بررسی و تحقیق و ببینید کدم زبان بیشتر به اهداف شما نزدیکتر است و بیشتر شما را در این مسیر کمک میکند. سعی کنید از متخصصان این حوزه کمک بگیرید برای این کار.
سخن پایانی
در این مقاله، ما به بررسی تنها بخش کوچکی از زبان برنامه نویسی و انواع آن پرداختیم. گرچه میتوان از زبانهای چند منظوره برای انواع کار بهره گرفت، ولی لازم به ذکر است که کارهای خاصتر و تخصصیتر نیاز به زبن تخصصیتری نیز دارند. اگر میخواهید وارد دنیای کدنویسی شوید، فرصتهای بسیاری برای شما وجود دارد و یادتان باشد که پشتکار حرف اول را میزند. با برخورداری از پشتکار و تمرین و ممارست، حتما در این زمینه به موفقیت دست پیدا خواهید کرد.